sobota 25. října 2014

Vařím #3 - Kakaové cupcakes s tvarohovým krémem a lískovými ořechy

Dnes jsem si pro vás připravila můj velmi oblíbený recept na cupcakes.

Na 14 dortíků budete potřebovat:

Těsto:
- 185 g hladké mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 30g holandského kakaa
- 1/2 lžičky soli
- 175 g cukru krupice
- 35 g vanilkového cukru (opravdu vanilkového, ne vanilinového!)
- 95 g másla
- 200 ml mléka
- 3 vejce

Zdobení:
- 1 měkký tvaroh v alobalu a igelitu
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 5 lžic mléka
- 15 lískových oříšků

Postup:
Dáme máslo do misky a na menší teplotu ho dáme na 30 sec do mikrovlnky. Proces klidně opakujte dokud není máslo rozpuštěné. Mezitím smícháme všechny suché suroviny a pořádně promícháme. K suché směsi přidáme mléko, rozklepneme vejce a opatrně vlijeme máslo - nesmí být moc horké! Vše řádné promícháme. Rozpálíme troubu na 170°C (elektrická mezi 5 - 4 stupněm). Na plech na muffiny vyskládáme papírové formičky a ty plníme do 3/4 těstem. Necháme 12 - 15 minut péct. Zkuste špejlí nebo párátkem střed dortíku jestli už je hotový. Upečené těsto se nepřichytává na špejli. Dortíky vyndáme z plechu a dáme na tác nebo na mřížku vychladnout.

Tvaroh vyklopíme do misky, přidáme vanilkový cukr, 3 lžíce mléka a pořádně promícháme. Na tento krém se mi osvědčila stěrka a né metlička. Množství mléka závisí na tvarohu. Přidávejte mléko proto opatrně. Výsledný krém by měl být hladký, trochu řidší, ale měl by tvořit špičky (jako krásně ušlehaný sníh nebo šlehačka). Připravíme si cukrářský sáček, naplníme ho krémem a zdobíme. Já sáček zatím nemám a posloužil mi krásně i obyčejný igelitový sáček. Lískové oříšky vyloupeme (pokud máme domácí), hodíme do robotu a rozmixujeme. Tady to nechám na vás, jak velké oříšky chcete mít, ale pozor, aby nevznikla z oříšků kaše!

Tip - vanilkový cukr
Vemte půl kila cukru moučka nasypte do uzavíratelné nádoby, pokud možno těsnící (já používám dózu KORKEN z ikea). Rozkrojte 3 vanilkové lusky a strčte je do cukru. Vyčkejte alespoň 14 dní. Je dobré cukr jednou za 5 dní promíchat.


2 komentáře :

  1. No mňamky :) Tohle si musím udělat k nedělnímu posezení :) Vypadá to pravdu užasně :)

    OdpovědětVymazat