středa 2. dubna 2014

Vařím #1 - Lasagně ala Emča

Pokud patříte mezi foodblogery, rovnou vám radím ať už dál nečtěte :D Jsem totiž praso-kuchtík a tyhle "lazáně" rozhodně nejsou italský a popíraj snad všechny zásady.



Na moje lasagně si připravíme:


OMÁČKA:
- 500g mletého hovězího (může být i směs s vepřovým, ale je to pak celé a moc mastné)
- velkou cibuli
- 500g sekaných rajčat v tetrapacku (klidně i ochucených - česnek a olivový olej je do toho super)
- 300ml rajčatového protlaku (klidně i víc když bude potřeba)
- 3 stroužky českého česneku
- olej
- koření na špagety od Vitany
- sůl, pepř

OSTATNÍ:
- nastrouhaný sýr (já dávám "ajdam", dejte jaký máte rádi)
- bešamel (jíška + mléko)
- pláty těstovin



POSTUP:
Rozhřejeme olej v hrnci / hlubší pánvi. Nakrájíme na drobné kousky a hodíme na olej. Až zesklovatí přihodíme maso a řádně okořeníme kořením na špagety, popř trošku soli a pepře. Až maso z hnědne, prolisujeme česnek do směsi. Necháme chvíli restovat. Pokud máte tučnou domácí mletou či směs mleté nyní je fáze vybírání přebytečného omastku. Jsou dva způsoby: 1. vybírejte naběračkou, 2. přeceďte přes velmi jemné sítko. Ale pozor! Pod sítko si dejte jiný hrnec a omastek do něj seberte. Vraťte maso do původního hrnce a dejte na sporák. Opatrně přilijte trochu omastku, sekaná rajčata a rajčatový protlak. Směs nechte tak 5 minut bublat a občas promíchejte. 


Do zapékací misky nalijte necelou naběračku omáčky. Na tuto tenkou vrstvu omáčky položte těstoviny a na ně nalijte naběračku bešamelu a na to dejte vrstvu nastrouhaného sýra. Na sýr opět omáčku, na omáčku těstovinu, na to bešamel a na to sýr. To celé dokola ještě jednou, jen už na sýr nedáváme omáčku. Přikryjeme pokličkou nebo alobalem a dáme na 180°C do trouby. Po 20 minutách zkontrolujeme. Nožem zvrchu píchněte skrz. Pokud jde nůž snadno, těstoviny jsou hotové. Vraťte do trouby, ale bez pokličky a přidejte teplotu v troubě na 250°C. Pečte dokud nebude vršek křupavý a zlatavý. 



Přeji dobrou chuť!

Žádné komentáře :

Okomentovat